ARUSHA, TANZANIA '01



 


Busreis van Dar es Salaam naar Arusha (1)

De zon is nog maar net een uur op, maar het is al een drukte van belang op het busstation van Dar. We zijn net uit het busje gestapt dat ons van het hotel hier bracht, maar krijgen amper de kans onze kleren recht te trekken doordat we worden belaagd door een tiental jongens die ons brood, water, eieren of prullaria willen verkopen.

Ik kijk om me heen voor zover dat mogelijk is tussen al het bewegend en schreeuwend zwart en zie een stuk of dertig bussen in allerlei kleuren en met teksten op de voor- en achterkant als: 'In God we trust' en 'I love Jezus'. Verderop is men bezig met het vastsjorren van een compleet bankstel bovenop een bus. Jan onderhandelt ondertussen over de prijs van onze busrit naar Arusha, ook wel de 'safari-hoofdstad van Tanzania' genoemd. Hier vandaan hopen we safari's te regelen naar wereldberoemde wildparken zoals de Serengeti en de Ngorongorokrater. Nadat wij water en brood hebben ingeslagen en Jan het eens is geworden over het aantal Shillingen dat betaald moet worden voor de rit naar Arusha, proberen we een plaatsje te bemachtigen in een grote bus met ongeveer vijftig tot zestig zitplaatsen. De planning was om 8 uur te vertrekken, maar voordat alle Tanzanianen aanwezig zijn en hun plaats hebben weten te vinden, de administratie rond is, de bagage op het dak en onderin de bus vast is gesjord, moeders met kinderen zich hebben geïnstalleerd en nog andere -voor mij onduidelijke- redenen zijn we twee en een half uur verder.

Jengelende kinderen
Naast ons zit een stel studenten waar we een gesprekje mee aan knopen. Tenminste, voor zover dat mogelijk is; voorin de bus wordt er een afschuwelijke geweldfilm gedraaid waarbij de volumeknop helemaal open gedraaid is. Daarbij is de geluidskwaliteit miserabel, en dat is zacht uitgedrukt. Het is lachwekkend hoe wij proberen wat Swahili te leren met behulp van een woordenboekje; ze liggen dubbel als we pogingen doen onze eerste woorden Swahili uit te spreken. Voor ons zitten drie moeders met kinderen die hup, meteen aan de borst gaan als ze een beetje jengelen. Af en toe maken we een stop bij een dorp of stad om mensen in en uit te laten stappen of bagage op of af te laden. De bus wordt tijdens zo'n stop meteen belaagd door verkopers die aan komen rennen met eieren, fruit, koekjes en pinda's. De onderhandelingen gebeuren vanaf je zitplaats door het raampje; als je iets wilt kopen pak je het van de mand of schaal, vraagt de prijs en doet vervolgens een tegenbod. Dit moet allemaal snel gebeuren, de chauffeur trekt zich natuurlijk niks aan van al die onderhandelingen in zijn bus en vertrekt wanneer hij dat wil. Het uitzicht is boeiend; uitgestrekte groene velden, ananas- en sisalplantages, palmen en bananenbomen. Tanzanianen lopen of fietsen langs de kant van de weg die om de haverklap met een flinke roffel op de claxon door onze chauffeur de berm in worden gestuurd.

Mashele Guesthouse
Na een rit van ongeveer negen uur komen we in het donker aan in Arusha. Direct als we uitstappen worden we aangevallen door mannetjes die allemaal hetzelfde van ons willen. "Hello, taxi? Taxi? Good price my friend!" Het is hier oppassen geblazen; er zitten een paar figuren bij die het niet kunnen laten in je broekzak te graaien of er nog iets leuks voor hen bij zit en die hopen dat we onze bagage niet goed in het oog houden. Pech voor hen, we zijn wel blond maar niet dom. Het is een rit door diepe kuilen en gaten in de straten van Arusha. Gedeukt en gebutst komen we aan bij het Mashele Guest House met eenvoudige, maar prima kamers. We drinken nog wat voor we douchen en gaan slapen.

Bezoek aan de kapper
Om een uur of vijf word ik wreed in mijn slaap gestoord door de oproep tot gebed voor de moslims van Arusha. Het lijkt wel of de imam aan mijn deur staat te zingen! Ik draai me nog maar een keer om en bedenk hoe fantastisch ik heb geslapen vannacht. Een paar uurtjes later zitten we met z'n zessen te ontbijten in Pizzarusha, ideaal want deze tent bevindt zich pal tegenover ons guesthouse. Jan en Pieter gaan hierna onderhandelen met Moon Safari's en wij gaan met z'n vieren Arusha verkennen. Het straatbeeld wordt bepaald door vrouwen in kleurrijke kanga's (omslagdoeken), met emmers en andere vrachten op het hoofd balancerend, ijverig achter naaimachines, fietsenmakers, kappers, niet direct vriendelijk ogende Maasai en niet te vergeten de zogenaamde touts die je allerlei safari's aanbieden voor fantastische prijzen. De enige manier om van hen af te komen is vriendelijk te zeggen dat je al bij een ander je safari hebt geregeld, en dat doen we dus een stuk of tig keer.

Duister sfeertje
Nadat Andreas zich bijna kaal heeft laten knippen bij een plaatselijke kapper, vragen we aan een jochie van een jaar of dertien waar we brood en wat beleg kunnen kopen. Hij neemt ons mee naar een drukke lokale markt waar een duister sfeertje hangt. Terwijl we vanuit donkere hoekjes in de gaten worden gehouden door de locals, slaan we brood, water, jam, pindakaas en sigaretten in voor de komende dagen. We worden het eens over wat dit allemaal moet kosten, tenminste, daar lijkt het even op. Als we willen betalen krabbelen de verkopers terug en willen ze meer geld zien. Leuk geprobeerd natuurlijk, maar zo werkt het niet. Gelukkig zijn we zo slim geweest om de berekeningen op te schrijven zodat we daar op terug kunnen vallen. Onze Tanzaniaanse vriend die ons hier naar toe bracht wil natuurlijk ook z'n beloning en we geven 'm wat shillingen. Het wordt nu tijd om te vetrekken, het sfeertje hier bevalt ons niet direct.

Onderhandelingen met Moon Safaris
Op ons gemak lopen we terug naar Moon Safaris, waar Jan en Pieter nog steeds onverstoord aan het onderhandelen zijn. We besluiten met z'n zessen dat we een bezoek aan de Serengeti laten vallen, het moet financieel ook leuk blijven en het zou ook erg prettig zijn als we van ons (low) budget deze reis rond kunnen komen. Het urenlange onderhandelen werpt zijn vruchten af en we komen uit op een erg leuke totaalprijs. Het programma voor de volgende dagen zal er als volgt uit gaan zien: Lake Manyara National Park, de wereldberoemde Ngorongoro Crater als absoluut hoogtepunt, een bezoek aan de Hadzabe, een stam nabij Lake Eyasi die voornamelijk leeft van de jacht en we zullen afsluiten met het Arusha National Park. Geschikte lui zijn het, van Moon safaris. We drinken er nog wat, sturen een mailtje naar het thuisfront en gaan dan weer richting Pizzarusha waar we fantastische pizza's eten. Tussen de happen door genieten we na van het onderhandelen en de financiële meevaller van deze dag!

TERUG NAAR INDEX  |  LEES VERDER...


 
Afrikaverslaving.nl © Josine van der Wal 2006-2020 Laatste update: sept.2020