ONDERWEG NAAR KONDOA, TANZANIA '05 


Van Dodoma naar Kondoa (1)

Dodoma is een vreselijk saaie stad waar je niks te zoeken hebt als reiziger. We zijn redelijk brak door de lange treinrit van bijna vijftien uur die we achter de rug hebben, maar we kunnen geen enkele reden bedenken waarom we hier langer dan noodzakelijk zouden moeten blijven, dus we hebben besloten zo snel mogelijk de bus te pakken naar Kondoa.

Het voertuig dat ons daarheen zal brengen is een gigantische truck die is omgebouwd tot bus. Hij maakt een oorverdovende herrie en lijkt ieder moment op te kunnen stijgen in plaats van vooruit te komen. Het gevaarte behoeft een uitgebreide controle en diverse reparaties voor we, na een aantal schijnbaar nutteloze rondjes om een benzinepompstation gereden te hebben, Dodoma achter ons laten. We hebben twee plaatsen voorin de bus kunnen bemachtigen waar we onze rugzakken bij ons kunnen houden. Zes uur en evenzoveel pechstops later komt er een einde aan deze dodelijk vermoeiende rit. Het is een paar minuten voor zeven als we Kondoa binnenrijden. We zijn blij dat het nog niet helemaal donker is, want niks is zo irritant om in een vreemde plaats in het pikdonker je weg te moeten vinden. We banen ons een weg door de massa en slaan alle mogelijk vormen van ongevraagde hulp vriendelijk doch beslist van ons af: "tunaweza kutembea wenyewe!" (We kunnen zelf lopen!) Dit blijkt zo'n overdonderend effect te hebben dat we direct besluiten deze zin erin te houden in dit soort situaties. We vinden een zeer geschikt hotelletje, het New Pluto Guesthouse, waar we voor slechts 2000 shilling p.p. genieten van fantastische bedden, water dat door de hoteleigenaar speciaal voor ons is opgewarmd met kooltjes en een heerlijke, lange nachtrust waar we heel hard aan toe zijn.

De volgende dag besluiten we onze zorgvuldig geplande reisroutes te laten voor wat ze zijn. Alles kost veel meer tijd dan we dachten, en het is natuurlijk ook veel leuker om wat langer op bepaalde plaatsen te blijven, anders zie je nog niks en ben je alleen maar aan het reizen. Ons plan is nu om in ieder geval deze week nog samen te reizen. We bekijken per dag waar we heen gaan en laten ons gewoon verrassen door wat er op ons pad komt. Vandaag willen we proberen naar Kolo te gaan, een plaatsje hier niet ver vandaan, om er eeuwenoude rotstekeningen op te zoeken. Maar eerst maken we een wandelingetje door Kondoa en na wat moeite vinden we een restaurantje (de naam mag het eigenlijk niet hebben) waar we voor 150 shilling genieten van een eenvoudig ontbijtje. Hier maken we voor het eerst kennis met 'chai ya rangi': de lokale aanduiding voor thee zonder melk. Het Swahili is hier zowieso best anders dan op Zanzibar, ze zeggen bijvoorbeeld "hamna neno" in plaats van "hamna shida" (geen problemen) en "kwema nyumbani" (thuis gaat het goed) als antwoord op "habari ya nyumbani" (hoe gaat het thuis?).

We doen navraag naar de mogelijkheden om hiervandaan naar Kolo te gaan en de rotstekeningen te bezoeken. We worden helaas niet echt wijzer, niemand weet of en zo ja wanneer er vervoer die kant op gaat. Op het busstation blijkt er echter nog een bus klaar te staan die naar Kolo gaat, dus we kopen twee kaartjes en gaan als een speer terug naar het hotel. We zijn alleen iets vergeten: om vóór tien uur uit te checken... Ai! Hoe gaan we dit oplossen? Binnen tien minuten hebben we alles in onze rugzakken gepropt (inclusief natte was) en leggen in ons beste Swahili de situatie uit aan de schoonmaakster. Ze wil dat we wachten tot de hoteleigenaar terug is, maar dat willen we uiteraard niet omdat we dan onze bus naar Kolo missen. Uiteindelijk laat ze ons gaan zonder dat we nog een nacht hoeven te betalen.

TERUG NAAR INDEX  |  LEES VERDER...


 
Afrikaverslaving.nl © Josine van der Wal 2006-2020 Laatste update: sept.2020