LOYANGALANI, KENYA '02
 

 


Van augustus tot december heb ik vrijwilligerswerk gedaan in het Plateau Hospital in Kenya. Ik had al langer plannen in deze richting, en toen ik deze mogelijkheid kreeg hoefde ik dan ook geen seconde na te denken! Het werk van verpleegkundige is in Kenya natuurlijk een heel ander verhaal dan hier in Nederland, maar ondanks de frustraties die er af en toe ook waren, heb ik er een geweldige tijd gehad.

Tijdens mijn verblijf in Eldoret nam ik regelmatig een aantal dagen vrij en ging dan heerlijk in m'n eentje op ontdekkingsreis. Het reizen met openbaar vervoer bleek iedere keer weer onderdeel van het avontuur, en dan heb ik het met name over het fenomeen 'matatu'. Je ontkomt simpelweg niet aan deze racemonsters op wielen: Nissan-busjes waarvan er duizenden door het hele land crossen. Naarmate ik langer in Kenya was, ontwikkelde zich bij mij een soort haat-liefde verhouding met de matatu. Ik heb onderweg vaak ontzettend zitten genieten: van het onmogelijke dat toch altijd weer mogelijk bleek, van het ultieme gevoel van vrijheid dat bezit van me nam als we met een rotgang over de wegen scheurden, van de Swahili-songs die door de busjes schalden en van de daverende lachsalvo's die tijdens verhitte politieke discussies opeens uit konden barsten. Zo heftig, dat het busje ervan meeschudde. Maar reizen met de matatu is vaak ook een beproeving, met name als je moe bent of als je haast hebt (alhoewel je dat laatste steeds meer verleert in Afrika). Matatu's vertrekken namelijk pas zodra ze compleet volgestampt zijn met mensen, en regelmatig reizen er ook wat kippen, geiten en fietsen mee. En als ze niet meer in de matatu kunnen, dan worden ze op het dak vastgebonden. In het begin was ik nog wel eens geneigd te denken dat het onmogelijk was om een zit/hangplaats te veroveren in een uitpuilende matatu, maar na een aantal keren wist ik wel beter. Vol is nooit vol in Afrika.

Halverwege mijn periode in Kenya kwamen twee vriendinnen langs vanuit Nederland, en met hen heb ik twee weken door het land gereisd. We genoten van het vele, vele wild in de wildparken, van nomadenstammen die weigeren hun tradities op te geven en... van de jeeps die er om de haverklap mee op hielden.

Afgelegde safari route:   Nairobi - Nakuru - Nanyuki - Mount Kenya - Isiolo - Samburu - Marsabit - Kalacha - North Horr - South Horr - Loyangalani - Maralal - Nyahururu - Eldoret.

 

 

 
Afrikaverslaving.nl © Josine van der Wal 2006-2020 Laatste update: sept.2020