BURGEMEESTER VAN ERIGAVO, SOMALILAND '03 

 


Op bezoek bij de burgemeester van Erigavo (6)

Met de zandkorrels van het strand nog tussen onze tenen en het zout van de zee in onze haren, gaan we op audientie bij de burgemeester van Erigavo. De vijf uur durende tocht die we achter ons hebben, heeft ook nog eens gezorgd voor een hardnekkige laag bruin stof waar we allemaal van top tot teen mee bedekt zijn.

Niet echt de verschijning die een burgemeester van zijn bezoekers verwacht, zou je denken. Toch voelen we ons zeer welkom als we zijn huis binnenstappen. Aan het hoofd van een lange, houten tafel zit een kleine man. Vriendelijke, wijze ogen lichten op zodra we een voor een, ietwat bedeesd, de kamer binnenkomen. Onze komst onderbreekt zijn gesprek met een aantal heren aan zijn rechterhand. Maar geen verstoorde blikken, alleen verraste uitroepen. We voelen ons wat onzeker en blijven aarzelend bij de deuropening staan. Maar met een hoofdknik en een handbeweging maakt de burgemeester ons duidelijk dat we mogen plaatsnemen aan de tafel. Bij Ahmed is geen spoortje van verlegenheid te bekennen. Hij trekt direct een stoel bij, naast de burgemeester, en een waterval van woorden vult het vertrek. Pijnlijke stiltes zijn simpelweg niet mogelijk met Ahmed in je buurt. Ik kijk om me heen en kom al snel tot de conclusie dat de tafel en de stoelen de enige meubels zijn in het vertrek. De burgemeester heeft een schrijfblok en twee telefoons tot zijn beschikking; een witte en een blauwe. Ze staan keurig naast elkaar voor hem op tafel.

Als Ahmed even pauzeert om adem te halen, neemt de burgemeester het woord. Hij heet ons hartelijk welkom in Erigavo en is bijzonder verheugd ons hier te ontmoeten. Hij wil graag weten wie we zijn en waarom we Somaliland bezoeken. Ahmed maakt er een mooi verhaal van: zo is Jan "a teacher with many influence". We doen moeite om onze gezichten in de plooi te houden. Na een uitgebreide fotosessie wordt het tijd om op te stappen. De burgemeester vraagt ons of we thuis willen vertellen hoe vredig en vriendelijk Somaliland is; "We are not like our neighbour, Somalia. We are an independent country and we have nothing to do with the fighting people there! Here, in Somaliland, we like peace!". Het toerisme moet op gang komen in Somaliland! Talloze all-inclusive hotels verrijzen in de verzengende woestijn van Somaliland. Gelukkig is dit slechts een luchtspiegeling. De hitte kan je soms naar je hoofd stijgen.

TERUG NAAR INDEX  |  LEES VERDER...


 
Afrikaverslaving.nl © Josine van der Wal 2006-2020 Laatste update: sept.2020