GURAFERDA, ETHIOPIE '06 

 


Deze zomer heb ik een onderzoeksstage gedaan in Ethiopie, in het kader van mijn studie Afrikaanse taalkunde. De eerste maand volgde ik een cursus Amhaars in de hoofdstad Addis Ababa, de officiele taal van Ethiopie. Ik had al een jaar Amhaars gevolgd in Leiden, maar je leert de taal natuurlijk het beste in het land waar het gesproken wordt. Het waren hele intensieve, leerzame weken. Ik verbleef bij een Ethiopische familie in huis; ontzettend lieve mensen die heel goed voor me zorgden.

Hierna reisde ik naar de Sheko, een bevolkingsgroep die in het zuidwesten van 't land leeft in de buurt van Mizan Teferi, zo'n 600 kilometer van Addis Ababa. Samen met Anne-Christie, die bezig is met haar promotieonderzoek op het Sheko, heb ik onderzoek gedaan naar het belangrijkste dialect van het Sheko (de taal heeft dezelfde naam als de bevolkingsgroep). Onze verblijfplaats was Samberta, een klein afgelegen dorpje in de regio Guraferda. Ik heb me bezig gehouden met de fonologie van deze "Guraferda variant" van het Sheko: de klanken en de manier waarop deze georganiseerd zijn in de taal. We hadden een fantastische tijd, maar moesten helaas al na tien dagen weer weg omdat ik vreselijk aan de diarree was.

Begin augustus zijn we teruggegaan naar Addis, waar we deelnamen aan een internationale conferentie over Afrikaanse taalkunde, waarna ik weer terugvloog naar Nederland. Omdat ik middenin het regenseizoen in Ethiopie zat, heb ik (naast de noodzakelijke reizen naar en van Guraferda) niet rondgereisd. Deze keer dus geen reisverhalen, maar stukjes uit mijn weblog en mails die ik verstuurd heb.

Afgelegde route:  Addis Ababa - Jimma - Mizan Teferi - Guraferda (Samberta) - Mizan Teferi - Boyta - Jimma - Addis Ababa

 

 

 
Afrikaverslaving.nl © Josine van der Wal 2006-2020 Laatste update: sept.2020